- Nederlandse ondernemers in Silicon Valley haalden afgelopen jaar zo’n 166 miljoen dollar op bij investeerders, meldt ondernemersgroep DutchTechSF aan Business Insider.
- Dat is 80 procent minder dan in 2021, toen Nederlanders er nog 941 miljoen dollar scoorden.
- Wereldwijd haalden startups afgelopen jaar minder groeigeld op. Investeerders zijn terughoudend door de onzekere economische vooruitzichten.
- Lees ook: Nederlandse startups goed voor 130.000 banen, maar het kan nog beter
Nederlandse ondernemers in Silicon Valley haalden afgelopen jaar zo’n 166 miljoen dollar op bij investeerders. Dat meldt Olivier Binkhorst van ondernemersgroep DutchTechSF aan Business Insider Nederland op basis van eigen onderzoek.
Het opgehaalde bedrag is ruim 80 procent minder dan in 2021, toen Nederlandse ondernemers 941 miljoen dollar scoorden bij geldschieters.
Het bedrag vloeit toe naar in totaal acht bedrijven in en nabij San Francisco met minimaal één Nederlandse oprichter. Cybersecuritybedrijf HackerOne wist met een investering van 49 miljoen dollar het grootste bedrag op te halen. Het bedrijf is opgericht door onder meer de Nederlanders Michiel Prins, Jobert Abma en Merijn Terheggen.
42 miljoen dollar komt in handen van Max Huisman. Met zijn startup Prolific Machines bouwt hij cellen voor de productie van kweekvlees.
In totaal zijn er volgens DutchTechSF 25 bedrijven in Silicon Valley actief met een Nederlandse oprichter. De acht bedrijven die afgelopen jaar groeigeld ophaalden bij investeerders, dragen volgens DutchTechSF zorg voor zo'n 850 medewerkers.
In onderstaande tabel staat per bedrijf aangegeven welk bedrag het heeft opgehaald en hoeveel mensen er werkzaam zijn, volgens DutchTechSF.
Dat Nederlanders in Silicon Valley het in 2021 jaar veel beter deden, komt deels door het beklinken van enkele grote zakendeals dat jaar. IT-bedrijven Commure, FLYR Labs en Rescale wisten dat jaar respectievelijk 500 miljoen, 150 miljoen en 105 miljoen dollar op te halen.
Toch deden Nederlanders in San Francisco en omstreken het investeringstechnisch ook minder goed dan in 2020. Er vloeide dat jaar 185 miljoen dollar naar startups uit deze regio met een Nederlandse oprichter.
Wereldwijd haalden startups minder geld op in 2022
Deze terugval in opgehaald kapitaal in San Francisco is geen uniek tafereel. Over de hele wereld wisten startups afgelopen jaar minder groeigeld op te halen dan in 2021. Mondiaal vloeide er afgelopen jaar 35 procent minder kapitaal van investeerders naar startups, meldde dataplatform Crunchbase begin januari. Startups haalden afgelopen jaar naar schatting 445 miljard dollar op, tegenover 681 miljard dollar in 2021.
In Nederland gevestigde startups haalden afgelopen jaar ongeveer de helft minder groeikapitaal op dan in 2021, meldde onderzoeksbureau Golden Egg Check eind januari. Wisten ze in 2021 nog 5,3 miljard dollar binnen te harken bij geldschieters, was daar afgelopen jaar nog 2,6 tot 2,9 miljard van over, schat het bureau.
Investeerders blijken huiveriger te zijn om de portemonnee te trekken voor startups. Ze worden geremd door onzekere economische vooruitzichten en de hoge inflatie, mede door de oorlog in Oekraïne die begin 2022 losbarstte.
Om hun risico's af te dekken, zijn investeerders in toenemende mate op zoek naar startups die al winst maken. Techbedrijven die op zoek zijn naar investeringen, maken dikwijls nog geen winst. Ze hopen met miljoenen van investeerders zo fors te groeien dat dit ze uiteindelijk een winstgevend verdienmodel oplevert.